Wat is Shantala Babymassage?
Shantala Babymassage is een ontspannende, ritmische massage voor baby's. Het stimuleert de huid, de spieren, de stofwisseling, de ontwikkeling van de zintuigen en de coördinatie. Het in aandacht en met respect bezig zijn is één van de grondpeilers van de massagevorm. Deze vorm van babymassage is gebaseerd op oude Indiase tradities.


De oorsprong van Shantala Babymassage
Shantala Babymassage vindt zijn oorsprong in India. De babymassage is vernoemd naar een vrouw uit India, die Shantala heette. Shantala werd ontdekt door de Franse Gynaecoloog Dr. Frederick Leboyer toen zij haar baby aan het masseren was. Hij observeerde haar en besloot deze vorm van babymassage mee te nemen naar Europa. Hij was er van overtuigd dat dit de manier was om ons weer bewust te maken van het aanraken in aandacht.


In India is het gebruikelijk je baby dagelijks te masseren, dit is al eeuwenlang een vast ritueel binnen de verzorging van baby's. Deze traditie wordt dan ook van moeder op dochter doorgegeven.


Hoe werkt Shantala babymassage?

Shantala babymassage is gebaseerd op een warme, constante aanraking van je baby die ritmisch wordt uitgevoerd. De massagetechnieken worden toegepast op het volledige lijfje van je baby. Bij het masseren wordt gebruik gemaakt van olie, bij voorkeur op natuurlijke basis en niet op basis van paraffine, omdat deze de huid van je baby afsluit, waardoor de kwetsbare poriën van het babyhuidje niet meer op een goede manier kunnen ademen.


Waar is Shantala Babymassage goed voor?
Shantala Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen, door middel van aanraking. Je bouwt een diepere band op met je baby. Zonder woorden leer je de taal van je baby verstaan, zijn of haar lichaamstaal.


Jouw baby zal de massage als zeer prettig en aangenaam ervaren. Wanneer je baby nog in de buik zit, wordt het voordurend blootgesteld aan de wiegende beweging. Het eerste zintuig dat je baby ontwikkeld is de huid. Dit gebeurt al in de buik en de wiegende bewegingen stimuleren deze ontwikkeling, de huid wordt continu geprikkeld door de bewegingen. Door middel van babymassage zet je deze ontwikkeling na de geboorte voort, je blijft het zintuig "voelen" stimuleren door het aanraken van je baby.


Zeker in de eerste maanden na de geboorte  is babymassage een fijne ervaring voor je baby en ook voor jezelf. Het is leuk om te doen en de band met je baby wordt er door versterkt.


Waar is babymassage nog meer goed voor?
-  het geeft rust en ontspanning;
-  het maakt de baby bewust van het eigen lichaam;
-  het bevordert de spierontwikkeling;
-  het bevordert de motoriek van je baby;
-  het stimuleert het immuunsysteem;
-  het geeft zelfvertrouwen;
-  het bevordert de doorbloeding;
-  het versterkt de band tussen ouder en baby.


Babymassage is zeer goed toepasbaar bij:
-  Huilbaby's
-  Darmkrampjes/Obstipatie
-  Onrustige baby's
-  Te vroeg geboren baby's